Weemoedig afscheid Peter van Helvoort

De kinderen die muziek maken in een van de twee blazersbands van harmonie TOG moeten nog even wennen aan het idee dat er straks iemand anders de wekelijkse repetities leidt. Onlangs gaf Peter van Helvoort aan dat hij na dit seizoen met pensioen gaat als dirigent bij harmonie TOG. “Peter maakt altijd grapjes en daardoor zijn de repetities erg gezellig. Alleen had hij vorig jaar ijsjes beloofd als wij een stuk heel mooi zouden spelen, maar die hebben we nog niet gehad”, lacht saxofonist Sam van de Vorst (10).  De 67-jarige Berlicummer begon zijn loopbaan als jonge trompettist bij harmonie TOG. Hij besloot professioneel musicus te worden en volgde daarvoor een opleiding aan het conservatorium in Utrecht. Als docent was hij onder meer verbonden aan de Muzerij en daarnaast dirigeerde hij veel orkesten, waaronder de Big Band Den Bosch. Ook als arrangeur maakte hij naam. Nu wil hij het rustiger aan gaan doen. “Het is fijn om niet teveel vaste verplichtingen te hebben. Ik heb nu zeven jaar lang de twee blazersbands van TOG gedirigeerd en dat kost veel energie. Ik wil niet als een politieagent voor een orkest staan, maar juist stoppen nu ik het nog leuk vind”, verklaart hij zijn afscheid.

Samen spelen

In 2010 begon Peter van Helvoort als dirigent van de TOG-blazersband. Dat was toen een nieuwe manier om kinderen vanaf het begin samen muziek te laten maken.  Bestuurslid Esther Rasenberg: “Het aantrekken van Peter was een schot in de roos. Hij heeft kennis van zaken en kan muziek schrijven op elk niveau. Zeker bij kinderen die net een instrument leren spelen is dat belangrijk. Hij heeft van de blazersband een succes gemaakt. Peter: “De formule van de blazersband heeft goed uitgepakt. Door de kinderen in hun waarde te laten, blijven ze ook trouw op de repetitie komen. Vroeger kregen kinderen eerst een paar jaar individueel les, maar er vielen toen veel kinderen af. Nu laten we kinderen zien hoe leuk het is om sámen muziek te maken. We gaan uit van wat kinderen kunnen en proberen van daaruit hun talent verder te ontwikkelen”. Tot de hoogtepunten van de twee blazersbands horen concerten met de Bossche zanger Jelle Amersfoort, TV-presentator Jochem van Gelder, een Nijntje-voorstelling met de Berlicumse schrijver Cor Swanenberg en een jaarlijks gejureerd optreden in Haaren. “Alle kinderen zouden de kans moeten krijgen om muziek te maken. Het is niet alleen leuk, maar goed voor de sociale ontwikkeling. Waar muziek wordt gemaakt, wordt niet gevochten”.

Afscheidsconcert
Op vrijdag 7 juli om 19.00u geven de blazersband van TOG voor het laatst een concert onder leiding van Peter van Helvoort. Het concert vindt plaats in Den Durpsherd en is gratis toegankelijk. Na de zomervakantie neemt Peter Spierings het dirigeerstokje over. (foto Bart Coolen).

,